Onze Otis had eczeem. Na een pittige zwangerschap en een lastige start, kreeg Otis deze huidaandoening nog voordat hij 1 jaar was. Hem hier last van zien hebben, gaf mij als moeder een machteloos gevoel. Omdat ik van de huisarts alleen hulp kreeg om de klachten te verhelpen, ging ik zelf onderzoeken hoe ik de oorzaak van het eczeem kon aanpakken. Met succes, want inmiddels heeft Otis geen eczeem meer. Hierover vertel ik je meer in deze blog.

Wat is eczeem?

Wat je aan eczeem ziet, is de reactie van de huid aan de buitenkant: een rode en droge huid en veel jeuk met de neiging om te krabben. Bij Otis uitte zich dat in rode plekjes op zijn huid, waar hij van de jeuk aan krabde. Zijn slaapzakje en rompertjes zaten altijd onder de bloedvlekken. Ook sliep hij er – achteraf gezien – onrustig door.

Hoe ontstaat eczeem?

Eczeem bij kinderen ontstaat vaak door een disbalans in het kinderlijf. Het is letterlijk een signaal dat om aandacht vraagt en hoopt dat je ernaar luistert. Dit kan verschillende oorzaken hebben:

  • Het kan zijn dat een kinderlijf niet goed tegen bepaalde voeding kan. We noemen dat een allergie of intolerantie.
  • Bepaalde voeding kan de darmen irriteren, zoals bewerkte voeding, koezuivel en tarwe. Als je deze producten blijft eten, kunnen de darmen meer geïrriteerd raken en zorgen voor een beschadiging van de darmslijmvliezen. Deze darmslijmvliezen zorgen juist voor een mooie huid. Ook kunnen er – als je deze producten blijft eten – steeds meer kleine ontstekingen in je lijf ontstaan. Deze heb je in eerste instantie niet door, maar kunnen op termijn leiden tot eczeem en andere ziektebeelden.
  • Het kan ontstaan door een tekort aan bouwstoffen die de miljoenen cellen in ons lichaam nodig hebben om te kunnen functioneren.

De bouwstoffen van onze cellen

Onze voeding bestaat voor een groot deel uit koolhydraten. Dat zijn brandstoffen die nodig zijn om goed te kunnen functioneren. In ons voedingspatroon missen alleen vaak voldoende juiste koolhydraten, de juiste bouwstoffen zoals goede vetten en eiwitten en mineralen en vitamines wat kan leiden tot een disbalans in een kinderlijf.

Goede vetten

Goede vetten, zoals omega 3, hebben een ontstekingsremmende werking en stimuleren de groei en ontwikkeling van een kinderlijf. Ons brein alleen al bestaat bijvoorbeeld uit 60% vet. Je vindt goede vetten vooral in vette vis, zoals zalm, makreel, tonijn, haring, sardines. Ook producten als avocado, ongebrande ongezouten noten, eieren, pitten en zaden, olijfolie, roomboter en kokosolie zijn rijk aan goede vetten.

Vitamine A

Vitamine A is essentieel voor een gezonde huid en de celdeling. Daarom wordt bijvoorbeeld tijdens een zwangerschap geadviseerd om hier als zwangere voldoende van binnen te krijgen. Zo kan de baby goed groeien en ontwikkelen. Vitamine A haal je onder andere uit wortel, boerenkool, spinazie, andijvie, zoete aardappel, geitenkaas, lever, roomboter en eidooier.

Vitamine C

Daarnaast is het van belang om voldoende vitamine C uit groenten en fruit binnen te krijgen. Ons lichaam kan dat helaas niet zelf aanmaken, dus moet je dit uit voeding en/of uit een goede multivitamine binnenkrijgen. Voeding die rijk is aan vitamine C, is onder andere paprika, tomaat, broccoli, bloemkool en andere koolsoorten, sinaasappel, aardbeien, citroen, bosfruit en grapefruit.

Vitamine D

Een vitamine D-tekort speelt ook een rol bij het ontstaan van eczeem bij kinderen. Naast dat het zorgt voor een goede botgezondheid, is vitamine D belangrijk voor ons immuunsysteem. Het is een hormoon dat we, vanaf de leeftijd van 4 jaar, zelf kunnen aanmaken. Daarvoor moet de zon wel hoog genoeg staan, zoals in de lente en de zomer. Vaak maken we alleen te weinig vitamine D aan, waardoor het belangrijk is om dit aan te vullen door middel van voeding én een goed supplement. Je vindt de vitamine onder andere in vette vis, zoals zalm, haring en makreel. Omdat daar alsnog te weinig vitamine D in zit om er voldoende van aan te kunnen maken, raad ik het aan om het aan te vullen met een supplement.

Zink

Een ander essentieel mineraal waar je voldoende van binnen moet krijgen, is zink. Het mineraal zorgt namelijk onder andere voor een gezonde huid, doordat het een ontstekingsremmend effect heeft. Daarnaast zorgt zink voor een goed humeur, een mooie bos haar en een gezond immuunsysteem. Zink zit onder andere in schaaldieren, noten, zaden, vlees, eieren, zuivel en volkoren granen.

Pro- en prebiotica

Probiotica zijn de goede darmbacteriën zelf. Voeding die rijk is aan probiotica is yoghurt (bij voorkeur van geit of schaap), pure chocolade en zuurkool, kombucha (gefermenteerde thee) en kefir (een gefermenteerde drank op basis van water of (plantaardige)melk).

Tot slot is prebiotica goede voeding voor de goede bacteriën in je darmen en daarmee voor het behoud van gezonde darmslijmvliezen en een gezonde spijsvertering. Prebiotische voeding is bijvoorbeeld ui, prei, knoflook, asperges, appels, bananen, gerst, haver, cacao en lijnzaad.

Kortom, een gezond voedingspatroon, waarbij je voldoende van deze voedingsstoffen binnenkrijgt, is erg belangrijk. Daarmee kan een kinderlijf gezond, gelukkig en energiek groeien. Bovendien draagt het bij aan een gezonde huid.

Het eczeem verdween

De huisarts adviseerde ons om hormoonzalf te smeren op de eczeemplekken van Otis. Dat heb ik nooit gedaan, want voor mijn gevoel was dat niet de oplossing van het probleem. Het richtte zich enkel op de klachten. Wat de oplossing wel was, wist ik niet meteen. Daarom begonnen ik met het smeren van cetomacrogolcrème tegen de jeuk. Zo kon ik het zo dragelijk mogelijk houden voor Otis.

Ik ben vervolgens onderzoek gaan doen naar de oorzaak van eczeem en ging een opleiding tot kindervoedingscoach volgen. Het heeft me doen inzien dat ik, met een paar eenvoudige aanpassingen in ons voedingspatroon, het eczeem van Otis kon verhelpen. En zo bleek: het is als sneeuw voor de zon verdwenen. We zagen Otis opbloeien. Hij had geen jeuk en bloedende plekjes meer, was vrolijker en sliep veel rustiger en beter.

Dit gun ik jou ook

Dit zouden veel meer ouders moeten weten, vind ik. Dat is dan ook één van de redenen dat ik als kindervoedingscoach ben gestart met mijn eigen praktijk.

Hoe fijn zou het zijn als je na een dag werken of school als gezin gezellig aan tafel kunt eten, waarbij goed eten en groenten met smaak gegeten worden. Als ouder wil je het beste voor je kinderen en ze een gezonde basis meegeven. Uit eigen ervaring met een opgroeiende peuter weet ik dat dit uitdagend kan zijn, maar ook hoe fijn het is om je kind gezond op te zien groeien en te zien ontwikkelen. De gezondheid van je gezin, dat is waar het om gaat.

Heeft jouw zoon of dochter eczeem en heb je hier vragen over of hulp bij nodig? Wil je graag gezondheidsklachten als eczeem voorkomen en dat je kind gezond, energiek en gelukkig kan opgroeien? Heb je moeite met het veranderen van jullie voedingspatroon? Ik help jullie hierbij graag. Neem vrijblijvend contact met me op voor een eerste kennismaking via het contactformulier op mijn website en ik neem binnen 24 uur contact met je op.

 

Plan een kennismaking