Kindervoedingscoach

Is gezonde voeding echt duur en tijdrovend?

“We hebben geen ruimte in ons budget voor gezonde voeding en daarnaast kost het veel tijd om gezond te koken” hoor ik wel eens.

Regelmatig wordt gezonde voeding geassocieerd met duur en gezien als een tijdrovende klus. Het lijkt geoorloofd om te kiezen voor gemakkelijke kant en klare producten en voordelige kiloknallers. Heel eerlijk; gezonde voeding gaat in sommige gevallen gepaard met hogere kosten Als je zo veel mogelijk biologisch eet, dan zal je zeker merken dat je duurder uit zult zijn qua boodschappen.

Toch zijn er veel mogelijkheden om met een gelijk budget een gezondere maaltijd te bereiden welke niet eens heel tijdrovend hoeft te zijn.

Leef en eet uit het seizoen

Voeding uit de natuur hoeft niet duur te zijn. Eet bijvoorbeeld groenten en fruit uit het betreffende seizoen. Je zal zien dat er dan vaak een groter aanbod is en de prijzen dus lager.

Kies voor het natuurlijke product

Koop geen voorgesneden groenten. Dit is in verhouding tot het natuurlijke product veel duurder en, ondanks dat veelal het tegendeel wordt beweerd, bevat het ook nog eens minder vitamines en mineralen. Is het snijden van de groenten nu echt zo veel extra werk?

Maak andere keuzes

Naast groenten en fruit zijn er veel meer soorten betaalbare voedingsmiddelen verkrijgbaar voor het samenstellen van een gezonde maaltijd. Denk hierbij aan:

  • Havermout; bomvol goede vezels en vitamines;
  • Eieren; een belangrijke bron van bouwstoffen (eiwitten en vetten), vitamines en mineralen en zorgt voor een lang verzadigingsgevoel;
  • Vis uit blik zoals zalm en sardines, belangrijke vette vissoorten die omega-3 vetzuren leveren en een belangrijke bron van bouwstoffen voor ons lijf zijn.
  • Zoete aardappel, een gezond alternatief voor de klassieke witte aardappel. Ze zijn rijk aan vezels en bevatten veel vitamines en mineralen zoals ijzer, calcium en selenium. Bovendien zijn ze een goede bron van vitamine B en C. Deze aardappels bevatten tevens minder suikers waardoor de bloedsuikerspiegel minder hard gaat stijgen.

Plan, koop en kook grote hoeveelheden

Hierdoor ben je veelal goedkoper uit en bespaar je onder aan de streep tijd. Zo heb je alvast voor de volgende dag gekookt of vries je een maaltijd in voor een dag waarvan je weet dat je minder tijd beschikbaar hebt. Hou je daarnaast nog kleine restjes over, dan kan je dit prima gebruiken voor het maken van bijvoorbeeld een pan soep. Zo heb je altijd iets in huis.

Ga voor de aanbiedingen

Veel winkels bieden wekelijks aanbiedingen voor groente en fruit. Maak er gebruik van door deze producten in grotere hoeveelheden te kopen. Maak er bijvoorbeeld soep van en vries het in. Let daarnaast ook op aanbiedingen van bijvoorbeeld kruiden, noten, olijven, rijst of peulvruchten.

Kies voor alternatieven

Soms ontkom je er niet aan om keuzes te moeten maken, omdat je je geld maar één keer kunt besteden. Bedenk wat je belangrijk vindt en waar je waarde aan hecht. Kies je bijvoorbeeld voor biologisch vlees, maar is er geen ruimte binnen je budget om dit elke dag te eten? Dan zou je kunnen overwegen om een aantal dagen in de week voor goedkopere alternatieven te kiezen. Zo kan je als alternatief heerlijk koken met peulvruchten, noten, zaden en/of eieren waarbij je toch de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt.

Bespaar je budget en mijd suikerrijke dranken, pakjes en zakjes

Frisdranken, sapjes, ranja, liga koeken, geprezen “gezonde” repen, chips, voorverpakte pakjes en zakjes bevatten allemaal toegevoegde suiker en veelal ongezonde toevoegingen en zijn daarmee een ongezonde keuze. Daarnaast zal je verbaast staan in welke mate deze producten drukken op je boodschappenbudget. Wanner je keuzes moet maken dan is het schrapen van deze producten op je boodschappenlijst een goede optie. Als alternatief vul je kannen met water en fruit, maak je zelf in een hand omdraai gezonde tussendoortjes en kook je met verse groenten en kruiden.

Groenten en fruit uit eigen tuin of balkon

Ga je eigen groenten en fruit verbouwen. Dit kan zowel klein als groot. Het is goedkoop en levert onbewerkte groenten en fruit op. Tevens is het voor kinderen erg leuk en leerzaam om te zien hoe groenten en fruit groeien. Wanneer de groenten en het fruit groot genoeg zijn kan je samen met je kind(eren) gaan oogsten om vervolgens in de keuken wat lekkers te koken of bakken.

Kies voor lekkere en afwisselende recepten

Vaak kook je volgens een aantal succesrecepten en mis je wat inspiratie voor meer afwisseling. Ga daarom online op zoek naar inspiratie bij bijvoorbeeld voedingscoaches of in kookboeken voor uitbreiding van je recepten repertoire.

In de praktijk zal het vast niet altijd meevallen om een voedingspatroon binnen je gezin te veranderen wat kan leiden tot heel wat uitdagingen. Hoe fijn is het om als gezin na een lange dag werk of school gezellig samen aan tafel te eten waarbij de groenten ook nog eens met smaak verorberd worden. Als ouder wil je het beste voor je kinderen en wil je ze een gezonde basis meegeven. Uit eigen ervaring met een opgroeiende peuter weet ik dat dit uitdagend kan zijn. Maar ook hoe fijn het is om onze zoon gezond te zien groeien en ontwikkelen.
De gezondheid van je gezin is waar het om draait. Dit kan voor wat betreft voeding betaalbaar en hoeft echt niet tijdrovend te zijn.

Heb je vragen of hulp nodig bij het doorvoeren van een gezond voedingspatroon binnen je gezin? Of ervaart je kind klachten zoals buikpijn, eczeem, hoofdpijn en/of allergieën? Dan help ik jullie graag verder. Neem gerust contact met mij op.

Plan een kennismaking