Gezonde snacks en tussendoortjes kinderen

Wat zijn nu echt gezonde snacks of tussendoortjes?

Fietsen, steppen, rennen, in bomen klimmen, schommelen, glijden; zo groeien en ontwikkelen kinderen zich gaande weg. Kinderen groeien onder andere door veel te bewegen. Daarvoor hebben ze veel energie nodig. Maar waar haal je de energie nu uit? De keuze in onze supermarkten is tegenwoordig enorm waarbij vele soorten snacks als “gezond” worden aangeprezen terwijl dit veelal niet zo is. Het blijken stiekem suikerbommetjes en bevatten veel slechte toevoegingen waar een kinderlijf niet heel blij van wordt.

De goede energie uit bouw- en brandstoffen

De maagjes van kinderen zijn nog niet groot genoeg om met de 3 hoofdmaaltijden de dag energiek door te komen. Maar het is ook niet nodig en zeker niet gezond om je kind ieder uur van een snoepje te voorzien welke bol staat van de suikers. Sterker nog, een kinderlijf dat in ontwikkeling is vraagt om goede energie. Daarom is het nodig om hen tussen de hoofdmaaltijden door te voorzien van voedingsrijke snacks die bestaande uit de juiste bouw- en brandstoffen zodat ze goed verzadigd zijn en energie hebben om lekker te spelen, ontwikkelen en leren.

Een gezonde snack of tussendoortje bestaat uit een juiste balans van bouw- en brandstoffen zoals eiwitten, koolhydraten en goede vetten.

  • Voorbeelden van goede koolhydraten met veel vezels zijn bijvoorbeeld groenten en fruit.
  • Gezonde eiwitten vind je bijvoorbeeld in eieren, noten, pitten, zaden, peulvruchten, granen, vis en/of vlees.
  • En gezonde vetten vind je in avocado, kokosyoghurt, kokosolie, olijven, goede olijfolie, maar ook in eieren, noten, pitten en zaden.

Maar nu de grote vraag; hoe creëer je hiervan een lekkere voedzame snack?

Mijn top 5 favoriete gezonde snacks voor kinderen:

  1. Handje ongezouten noten zoals amandelen, cashewnoten, walnoten met een stukje fruit. Of voor hele kleine kinderen een appel in partjes gesneden met een dip van een lepeltje notenpasta.
  2. Kokos balletjes van o.a. dadels en cashewnoten. Zie voor het recept mijn e-book “de 5 lekkerste recepten voor gezonde en gelukkige kinderen.
  3. Courgette banaan cup cakes. Zie voor het recept mijn e-book “de 5 lekkerste recepten voor gezonde en gelukkige kinderen.
  4. Snack platter of schaaltje met stukjes groenten naar keus zoals paprika, wortel, snoeptomaatjes, plakjes komkommer en/of radijsjes met een dip van humus.
  5. Een gekookt ei. “Een ei hoort erbij” zegt men vaak. Kinderen vinden het vaak al leuk om een ei te pellen.

Toch valt het niet altijd mee om het voedingspatroon, met bijvoorbeeld de aanpassing naar gezondere snacks en tussendoortjes, binnen je gezin te veranderen en kan dit leiden tot heel wat uitdagingen.

Als ouder wil je het beste voor je kinderen; ze een gezonde basis meegeven.

Uit eigen ervaring met een opgroeiende peuter weet ik dat dit een uitdagend proces kan zijn. Maar ook hoe fijn het is om onze zoon gezond te zien groeien en ontwikkelen. De gezondheid van je gezin is immers waar het om gaat.

Wil je meer weten hoe je een gezond voedingspatroon binnen je gezin kan doorvoeren dan help ik je graag verder.

Plan een kennismaking